Hayatı Blogluyoruz!: Blog Mutfağından Seçmeler;2011 Nobel Ödülleri

Perşembe, Kasım 03, 2011

Blog Mutfağından Seçmeler;2011 Nobel Ödülleri

Sevgili Blog okuyucuları size bu seneki yani 2011 yılı Nobel Ödüllerini takdim ediyorum;





NOBEL FIZIK ÖDÜLÜ
Saul Perlmutter, Brian P. Schmidt, Adam G. Riess
  2011 yılında Fizik Nobel Ödülü ikiye bölündü, Saul Perlmutter, Brian P. Schmidt ve Adam G. Riess   
  ortaklaşa diğer yarısı verilen bir yarısı , "Evrenin uzak süpernovalar ile hızlanan genişlemesi'' keşfi için.. 


NOBEL KIMYA ÖDÜLÜ
Dan Shechtman
  2011 yılında Kimya Nobel Ödülü Dan Shechtman verildi "quasicrystals keşfi" 

FIZYOLOJI DALINDA NOBEL ÖDÜLÜ TIP
Bruce A. Beutler, Jules A. Hoffmann, Ralph M. Steinman
  Bruce A. Beutler ve Jules A. Hoffmann, Fizyoloji ve Tıp 2011 Nobel Ödülü adaylar arasında ortaklaşa      
bölündü.Doğuştan gelen bağışıklık aktivasyonu ile ilgili keşifleri için "Ralph M. Steinman ve diğer yarısı onun keşfi için " dendritik hücre ve adaptif bağışıklık "keşfi için..


NOBEL EDEBIYAT ÖDÜLÜ
Tomas Tranströmer
  2011 yılında Edebiyat Nobel Ödülü Tomas Tranströmer verildi "Onun sıkıştırılmış, yarı saydam görüntüleri ile, bizi gerçeğe eriştirir,"


NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ
Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee, Tawakkol Karman
   Nobel Barış Ödülü 2011 Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee ve Tawakkol Karman arasında ortaklaşa verildi "kadınların güvenliği için şiddet içermeyen bir mücadele ve barışı inşa çalışmalarına tam katılımı ve  kadın hakları için çalışmaları ile" .


EKONOMIK BILIMLERI ÖDÜLÜ
Thomas J. Sargent, Christopher A. Sims
  Alfred Nobel 2004 Bellek Ekonomik Bilimler Sveriges Riksbank Ödülü ;Finn E. Kydland ve Edward C. Prescott'a ortaklaşa verildi : "ekonomik politika tutarlılığı ve iş çevrimleri arkasındaki itici güçlerden, dinamik makroekonomiye katkıları için"


Gelelim Nobel Ödüllerinin çıkış noktası,babası Alfre Nobel'e;


NOBEL ÖDÜLLERİNİN ARKASINDAKİ ADAM
1901 yılından bu yana Nobel Ödülü, fizik, kimya, tıp, edebiyat, ve barış içinde çalışmak için üstün başarıları elde eden dünyanın dört bir yanından gelen erkek ve kadınları onurlandıran bir ödül olmuştur. Alfred Nobel, servetini ''Nobel Ödülü'' kurulması için bıraktı,kurumun temelleri 1895 yılında atıldı.




Ama Alfred Nobel kimdi?
İşte onun,okuyanı dehşete düşürecek biyografisi;

   1833'te varlıklı bir aileden gelen anne Andriette Ahlsell ile mühendis baba Immanuel Nobel'in üçüncü oğlu olarak Stokholm'de dünyaya geldi. Alfred doğduğunda, babası iflas etmişti, dolayısıyla ailesinin maddi durumu iyi değildi. Nobel ailesi 1837'de Finlandiya'ya, 1842 yılında iseSt. Petersburg'a taşınır. St. Petersburg'da babası Immanuel Nobel bir atölye açar, annesi ise bir bakkal dükkânı işletir. Baba Nobel, St. Petersburg'da büyük başarı kazanır ve Rus ordusu için silah üretmeye başlar.

   Alfred Nobel, özel öğretmenler tarafından eğitilir. Doğa bilimleri, dil ve edebiyat alanlarına yoğunlaşır. On yedi yaşına geldiğinde İsveççe, Rusça, Fransızca, İngilizce ve Almanca'yı akıcı bir şekilde konuşabilmektedir. Fizik ve kimyanın yanı sıra, onun bir mühendis olmasını isteyen babasının pek hoşuna gitmese de Alfred İngiliz edebiyatına ve şiire de ilgi duymaktadır.

  Babası tarafından eğitim alması için yurtdışına gönderilir. Paris'te bulunduğu süre zarfında dönemin ünlü kimyageri T. J. Pelouze'nin laboratuvarında çalışır. Burada ayrıca güçlü bir patlayıcı sıvı olan nitrogliserini keşfeden İtalyan kimyager Ascanio Sobrero ile tanışır. Alfred Nobel de nitrogliserin ile ilgilenmektedir.

  Alfred Nobel, 1863 yılından itibaren nitrogliserin ile ilgili çalışmalarına Stokholm'de devam eder. 1864 yılında çalışmalarını yürütürken bir patlama olur. Kazada, küçük kardeşi Emil ile birlikte dört kişi hayatını kaybeder. Alfred Nobel'in Stokholm şehri sınırları dahilinde çalışma yapması yasaklanır. Bunun üzerine Alfred çalışmalarına Malaren Gölü yakınlarındaki bir mavnada devam eder.
   Araştırmalarına devam eden Nobel,1877'de Balistit adını verdiği yeni bir çeşit barut tasarladı. 1879'da, Paris yakınlarındaki Servan'da bir laboratuvar kuran Nobel, buradaki çalışmaları sırasında dumansız barut adını verdiği ve eşit miktarlarda nitrogliserinle nitroselüloz karışımından oluşan, itici barutu buldu.
   Birkaç yıl sonra kordit adlı patlayıcı madde konusunda İngiliz hükümeti aleyhine dava açtı, ancak davayı kaybetti. Bu dönemde Fransa'ya karşı kurulan bir ittifakta İtalya ile işbirliği yapan Nobel, aleyhindeki kampanyalar sonucunda Paris'i terk ederek İtalya'nın San Remo şehrine yerleşti, laboratuvarını da oraya taşıdı.
   Nobel, San Remo'da 1896 yılında beyin kanaması sonucu öldü. Vasiyetinde, mirasının Nobel Ödüllerinin enstitüleştirilmesi yönünde kullanılmasını ve 33.200.000 kronunun her yıl insanlığa hizmette bulunanlara sunulmasını istemiştir.

Alfred Nobel ve Onun Özdeyişleri;
Alfred Nobel'in yaşamında ''Edebiyat'ın''önemli bir rolü vardır.. Fırsatları, kendi düşüncelerini,hayatlarını,diğer insanların çevre ile ilişkilerini daha iyi anlaşılmasını sağlamak için çeşitli yazınsal formlarla kendini ifade etmiştir.Alfred Nobel, önemli Avrupa edebi eserlerini birarada barındıran kapsamlı bir kütüphaneye sahipti vardı.Shelley ve Byron'dan esinlenerek,genç bir idealist olarak İngilizce şiirler yazdı. Hayatının sonlarına doğru,o ünlü trajedi Nemesis'i yazdı...Onun kendini en iyi ifade biçimi özdeyişleriydi.İşte o okkalı özdeyişlerinden bir kaçını sunmak istiyorum;


Kendine gösterdiğin, fakat başkalarına göstermediğin saygı gün ışığında duramayan bir mücevhere benzer.

Dürüst adam genellikle bir yalancıdır.

Umut gerçeğin çıplaklığını gizleyen doğal bir örtüdür.

Bir kalbi sevmesi için zorlayamassın ama bir mideyi yediğini sindirmesi için iknaya zorlayabilirsin.

2 yorum: