Hayatı Blogluyoruz!: Chess love(Satranç Aşkı:)

Çarşamba, Kasım 09, 2011

Chess love(Satranç Aşkı:)


Hi my faitful spectators I want to tell about 'my chess love'
chess is a great world which gives you the opportunity to be King in your game,like life.This is a strategy game,and don't forget to protect your stone with your stone...
I want to tell about chess history;
   Çaturanga is a game which is playing in Ms 600 and father of chess.
The historians think of that ;the budist priests who escaped religious persecution,taken away the chess game to the China.
    Chinese Chess  emerged at the end of the 8.century, and it was followed by the Japanese version of the Şogi.Chess arrived in Pers Country(today's İran) around the 625 years.Pers people called the game name 'Çatrang'.25 years after the Arabs gave the name of 'Chess'(finally:)I loved this name than Çatrang:))



(the pic; Alien vs predator)
                                                      
That s enough to about the chess history and I 'll tell about the incredible gamers;
First in memory of the greatest chess player of all time and all things Robert James "Bobby" Fischer.March 9, 1943 – January 17, 2008 was an American chess Grandmaster and the 11th World Chess Champion.After ending his competitive career, he proposed a new variant of chess and a modified chess timing system: His idea of adding a time increment after each move is now standard, and his variant Chess960 is gaining in popularity.According to me,Chess 960 is a different experience, the stones are crooked and you can't decide what you can move.

Let's talk about Kasparov;,he is a Russian (formerly Soviet) chess grandmaster, a former World Chess Champion, writer, political activist, and one of the greatest chess players of all time.Kasparov became the youngest ever undisputed World Chess Champion in 1985 at the age of 22.He held the official FIDE world title until 1993, when a dispute with FIDE led him to set up a rival organization, the Professional Chess Association. He continued to hold the "Classical" World Chess Championship until his defeat by Vladimir Kramnik in 2000. He is also widely known for being the first world chess champion to lose a match to a computer under standard time controls, when he lost to Deep Blue in 1997. Kasparov's ratings achievements include being rated world No. 1 according to Elo rating almost continuously from 1986 until his retirement in 2005 and holding the all-time highest rating of 2851.


                     SATRANÇ AŞKI HİÇ BİTMEZ!:)


Satrancın atası MS 600'de oynanan Çaturanga isimli oyundur.
Tarihçiler satrancın (daha doğrusu çaturanga'nın) din zulmünden kaçan budist rahipler yoluyla Çin'e götürüldüğünü düşünmektedirler. Çin satrancı 8. yüzyılın sonunda ortaya çıkmıştır ve onu Japon versiyonu Şogi takibetmiştir.Öteki tarafa dönüldüğünde, satranç 625 yılları civarında Pers mamleketine ulaşmıştır (Bugünkü İran). Persler bu oyuna Çatrang adını vermişlerdir. Araplar ise 25 yıl sonra satranç hastalığına yakalanmışlar ve Şatranç adını vermişlerdir.Nihayet:)Çatrang adını sevmemiştim zaten:=)




      Bu kadar satranç tarihi yeter gelelim satranç a damgasını vuran inanılmaz ustalara;bunlardan ilki Bobby Fischer yani Robert James Fischer dünyanın en iyi satranç ustaları arasında sayılmaktadır,Fischer'in oyunlarında kullandığı taktikler ve hamleleri, inanılmaz galibiyetleri, "Fischer Humması" biçiminde adlandırılır.Ana madde: Satranç960.


                               Robert James Fischer

    1996 yılında Fischer, "Fischer satrancı" olarak adlandırdığı yeni bir satranç çeşidi ortaya atmıştır. Buna göre piyonların arkasında bulunan taşlar, kuraya göre rastgele bir şekilde yerleştiriliyordu. Fischer, bu durumda bir oyuncunun yeteneğinin daha iyi anlaşılabileceğini ve de açılış teorisi hazırlıklarının rafa kalkacağını öne sürmüştürki bana göre pek de öyle sayılmaz chess960 biraz kafa karıştırıcı taş düzenine sahip bir oyun tasarlamış standarttan aksine açılış için bir kurgunuz ya da planınız olmuyor tamamen hissiyati bir şekilde oynuyorsunuz:)zaten dünyada kullanılan bir oyun olmadığı için sadece bobby'nin tasarısı olarak farklılığını korumakta ama ille de ben chess960 oynamak istiyorum diyenler için önereceğim bir site war; www.chesscube.com.

                                       Garry Kimoviç Kasparov

    Gelelim bir diğer muhteşem ustaya bu zat-ı muhterem Garry Kimoviç Kasparov biz ona kısaca Kasparov diyoruz:) 1985-2000 yılları arası dünya şampiyonu olan Rus satranç büyükustasıdır kendisi...1985'te Anatoli Karpov'u yenerek dünya şampiyonu unvanını kazanmış, bu unvanı 2000 yılında yenildiği Vladimir Kramnik'e devretmiştir.FIDE Rating listesinde gerçekleştirdiği 2851 ELO puanı şimdiye kadar gerçekleştirilmiş en yüksek puandır. Pek çok kişi kendisini tarihte görülmüş en güçlü oyuncu olarak değerlendirmektedir.Bu elo puanı şuana kadar geçen olmadı ancak Viswanathan Anand 2817 elo puanı ile biraz yaklaşmış durumda:)Malesef büyük üstat 2005 yılında satrançı bırakma kararı aldığını açıklamıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder